Treceți la conținutul principal

Nikola Tesla - The man who lit up the world

Cu totii am invatat la orele de fizica despre inductia magnetica. Intr-adevar, nu a fost un subiect captivant pentru majoritatea dintre noi, astfel ca nu prea stim cu ce se mananca si la ce foloseste. Prin inductie electromagnetica, in cadrul unui circuit, se genereaza o tensiune electrica alternativa ce poarte numele de curent alternativ.

Curentul alternativ este inventia omului de stiinta Nikola Tesla, cu al carui nume a fost si botezata unitatea de masura a inductiei magnetice din Sistemul International. (1 Tesla= 1 T)

Am avut ocazia recent sa vizitez muzeul Nikola Tesla din Gospić, astfel ca mi se pare adecvat sa ii rezerv cateva randuri pe blogul meu.

Nikola Tesla s-a nascut ca parte a unei familii de sarbi in Smiljan, Gospić (Croatia) pe data de 10 Iulie 1856 (anul acesta s-au implinit 155 de ani de la nasterea sa). Tatal sau, pe nume Milutin Tesla era un preot ortodox, iar mama sa, Djuka Mandic, era inventator la randul ei, fiind inzestrata cu o inteligenta aparte, in pofida faptului ca nu avea nici un fel de studii. Tesla a urmat scoala din Smiljan, apoi Realgymnasium la Karlovac.

Imbolnavindu-se de holera, nestiind daca se va salva, l-a intrebat pe tatal sau daca il va lasa sa faca o facultate in domeniul sau de interes, al stiintelor si ingineriei, iar raspunsul tatalui lui a fost ca il va trimite la cea mai buna facultate din tara, astfel Tesla ajungand sa studieze la Politehnica din Graz (1875 - 1878), dupa ce a supravietuit bolii, fiind imobilizat la pat timp de 9 luni. Tatal lui Tesla era inflexibil in legatura cu viitoarea profesie de preot a fiului sau, pana la acest incident.
In anul 1880 a inceput sa studieze la universitatea Charles din Praga.

Tanarul Nikola Tesla a ajuns in Statele Unite in 1884 cu o scrisoare de recomandare din partea lui Charles Batchelor, catre Thomas Edison, in care erau notate urmatoarele: "Cunosc doua persoane mari. Una esti tu, iar cealalalta, acest tanar." Astfel a inceput aventura celor 59 de ani pe care Tesla avea sa ii traiasca in New York. Angajat fiind la compania lui Edison, au existat puternice divergente de opinii intre cei doi in ceea ce priveste curentul direct si cel alternativ, iar Tesla, dupa doar un an, a hotarat sa isi infiinteze propria companie, numita: "Tesla Arc & Light Co.", unde a inceput sa produca motoare si generatoare pentru curent alternativ.

Sunt multe lucruri de spus despre Nikola Tesla, pe langa inventia curentului alternativ, motorului de inductie, a tehnologiei wireless, a radioului (Da! Tesla a inventat radioul, nu Marconi, detaliu extrem de important si de necunoscut populatiei largi), acesta a patentat alte inca 112 inventii in Statele Unite.

Nikola Tesla suferea de o forma a tulburarii obsesiv-compulsiva, care ii inducea o stare de anxietate, pentru ca forma tot felul de imagini ciudate in minte, imagini pe care a incercat sa si le stapaneasca intreaga viata. A fost mereu interesat sa stie ce anume se intampla cu el, considera ca intr-o zi, in viitor, imaginile pe care le vedem cu ochii mintii le-am putea transpune pe un ecran. Printre obsesiile acestui mare om de stiinta se numara faptul ca nu suporta parul uman, bijuteriile, in special perlele, cerceii, tolera doar colierele si bratarile cu pietre stralucitoare, care capteaza lumina. Probabil acesta este unul din motivele pentru care nu a legat vreo relatie intima cu vreo femeie. De asemenea, avea o obsesie in ceea ce priveste curatenia mainilor, inventa mereu cate ceva ca sa nu dea mana cu cei pe care ii intalnea (ex: accident in laborator si venea cu mana bandajata).

Tesla s-a stins din viata la varsta de 86 de ani, in hotelul New Yorker, locul in care a locuit in ultimii 10 ani, acesta neavand niciodata o locuinta a lui, nefiind interesat de bunuri materiale, el insusi acceptand faptul ca nu a stiut sa fie un om bun de afaceri, nu s-a concentrat niciodata pe acest aspect al vietii sale.


In anul 1917, cand Tesla a primit Medalia Edison, vice presedintele Insitutului de Inginerie Electrica, a tinut urmatorul speech: "Daca ar fi sa eliminam din lumea noastra industriala rezultatul muncii domnului Tesla, rotile industriei ar inceta sa se roteasca, masinile noastre electrice si trenurile s-ar opri, orasele noastre ar sta in intuneric. Numele lui marcheaza o epoca in avans a stiintei electrice." Acesta a incheiat discursul parafrazand ceea ce Papa a spus despre Newton: "Natura si legile naturii stau ascunse pe timp de noapte". Dumnezeu a spus: "Sa fie Tesla!" si totul a fost lumina!

Dupa parerea mea, Nikola Tesla este responsabil pentru existenta lumii moderne.








 Mai jos, ce spunea Nikola Tesla in anul 1896 despre transmiterea wireless a informatiilor.







 In poza de mai jos este biserica de langa casa din Smiljan, in care Milutin Tesla era preot.
 Curtea casei si a bisericii








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Oldies, but tv goldies

Am reinceput, zilele trecute, sa urmaresc Gilmore Girls, un serial pe care imi amintesc ca il urmaream cu sufletul la gura pe Acasa, cu ceva ani in urma. Si aveam parte de un singur episod pe saptamana, duminica, de la 20:30. Cele doua Lorelai Gilmore, mama si fiica, au o relatie extraordinara, sunt cele mai bune prietene si isi impartasesc orice lucru, bun sau rau. Fetele Gilmore traiesc in Stars Hollow, Conneticut, un mic oras fictional, prezentat a fi situat la 30 de minute de Hartford, unde toti locuitorii se cunosc intre ei. Lorelai, 32, a nascut-o pe Rory la 16 ani, drept urmare, relatia lui Lorelai cu parintii rigurosi si interesati de statutul social, nu este una extraordinara. Rory este prezentata ca avand 16 ani, studiind la Chilton, un liceu cu renume, visand sa ajunga sa invete la Harvard. Ce mi se pare deosebit in legatura cu serialul asta, este faptul ca nu este neglijat nici cel mai mic detaliu, se creaza o poveste fantastica in jurul acestor doua femei, totul fiind i

Eu nu "Ma mut la mama"!

 Am avut parte de o surpriza pe data de 1 Martie, in sensul in care mama mi-a facut cadou un bilet la piesa :"Ma mut la mama". Ironie sau nu, pe aceasta cale ii transmit faptul ca nu intentionez sa ma mut la ea prea curand. :) O comedie de Andreas Petrescu si, citez, "un pic Gabriel Fatu", care ii are in distributie pe Adriana Trandafir, Andreas Petrescu si Gabriel Fatu, in regia lui Gelu Colceag. Si asa de intorc cei doi fii, certati cu ale lor Cristine, la mamica lor. Unul dintre ei inselat, celalalt susceptibil a fi inselat, pentru ca al lui copil pronunta numele de "tata" in timp ce urmareste un prezentator tv. "Mamica", pe de alta parte, are un iubit student, astfel incat decizia baietilor iubiti de a se muta temporar la ea, nu ii surade absolut deloc. Nevoia mamei de dragoste, pe atat de naturala pentru orice fiinta de pe acest pamant, este pe atat de nenaturala in viziunea celor doi frati. Mama nu este o femeie, mama este...MAMA

The two different versions

Ea: Priveste in capatul opus al camerei, plictisita si pierduta printre ganduri, analizand, ca orice femeie, faptul ca e o vreme prea frumoasa de stat la birou, ca a mancat prea mult la masa de pranz si iar nu o sa ii mai vina rochia rosie care ii scoate in evidenta ochii. Se incrunta. Iar si-a propus ceva si nu s-a tinut de treaba. De maine, cu sigurana va schimba ceva! Gandul asta o multumeste. El: Intra in camera, saluta pe toata lumea si incearca sa isi rezolve rapid o problema, uitandu-se la ceasul care ii spune ca in cateva minute incepe sedinta. N-are timp de discutii, asa ca se concentreaza doar la ce crede ca ar mai putea adauga in prezentare. Ridica ochii din dosarul pe care il tine strans in brate si o vede."Au! Probabil e noua. Arata bine. Cam suparata. Ochi frumosi, picioare lungi.Trebuie sa o cunosc." Ea: Il vede. O fixeaza cu privirea. Cine o mai fi si asta? E dragut. E chiar dragut. Ar trebui sa-i spuna cineva, totusi, ca are cravata stramba. Ce frumos